Manyetik Parçacık Çatlak Testi » Makine Periyodik Kont. » Makine Periyodik Kont. » Özeliz İş Sağlığı & Güvenliği

  

Manyetik Parçacık Çatlak Testi
MANYETİK PARÇACIK TESTİ


“İŞ EKİPMANLARININ YENİ İŞ KANUNUNA GÖRE EN 473 ve ISO 9712 ’E UYGUN YAPILMASI GEREKEN KONTROLLERİ YAPIYORUZ”

Tahribatsız muayene, iş ekipmanlarının bomlarına ve çelik yapısına herhangi bir zarar vermeden muayene edilerek, Sabit şase aksamı ile hareketli bomların yapıları, çatlak olup olmadığı ve yorulma çatlaklarının tespiti hakkında bilgi edinilen muayene yöntemlerinin tümüne verilen addır. Tahribatsız muayene yöntemi ile malzemeler imalat esnasında veya belli bir süre kullandıktan sonra örnegin, çarpma, çarpışma, korozyon veya asınma gibi nedenlerden dolayı olusan çatlak, kesit azalması vb. hataların tespiti gerçeklestirilir. Bu islemlerde, malzemelerden herhangi bir numune alma ihtiyacı yoktur. Testler doğrudan is parçası üzerinde yapılır ve böylece parçaların %100 muayenesi gerçekleştirilebilir.


“Tahribatsız muayenenin üstünlükleri” Tahribatsız muayene ile parçanın bir benzeri degil bizzat kendisi muayene olunur. Dolayısıyla daha güvenli sonuçlara varılır, Parça sayısı ne kadar çok olursa olsun, istenirse tamamı muayene olunabilir.Buna karar vermek artık bir ekonomi meselesidir.


Tahribatsız muayene aynı bir parçada belirli zaman aralıkları ile periyodik olarak yapılması mümkündür. Böylece yorulma ve işletme hasarının gelişimi takip olunabilir. Tahribatsız muayene imalat esnasında yeni parçalara olduğu kadar, periyodik bakımlarda ve hatta işletme esnasında servisteki parçalara da uygulanır. Bazı hallerde parçayı montajlı olduğu sisteme takılı olduğu yerden sökmeden ve bazen de işletmeyi hiç durdurmadan muayene yapmak mümkündür. Muayene Raporunda bulunan çatlaklar ve tamir edilmiş ise tamir sonrası yeniden muayene raporları düzenlenir kaynak projesi ile birlikte kayıt altına alınır ve bir sonraki periyodik kontrolde kontrole başlanacak bölgeler artık bellidir.


“Tahribatsız muayenenin sınırlılıkları” Tahribatsız muayene yöntemi şunları direkt olarak ölçmez;

- Malzemenin mukavemeti
- Hasarlanma yükü
- Geri kalan isletme ömrü

a-) Gözle Muayene Bu muayene yöntemi en önemli kaynak muayene yöntemidir, kaynak dikisi kalitesi hakkında ilk fikrin edinilmesini sağlar.“Gözle muayenede başlıca aşağıda belirtilen kaynak hataları tespit edilebilir;”

BAKMAK, GENEL GÖRÜNÜMDE ÇATLAK ARAMA

- Yanma olukları,
- Uygun olmayan dikiş boyutları,
- Yeniden başlama noktaları
- Çatlaklar,
- Görülebilir gözenekler ve katı çökeltiler,
- Birleşme hataları,
- Çentikler ve krater çatlakları,
- Dikiş yükseltileri,
- Yanarak delinme ve kaynak dikişi yanındaki tutuşturma yerleri,

BETON POMPALARI ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINDA

Kaza sonrası bilirkişiler kırılan bir pimin kırılma sebebini araştırmaları sırasında; Pim Kılıfının boma yapılan kaynaklarının kötü,çirkin gelişigüzel yapılmış olduğunu, bu kaynakların bir kısmının kazadan önce koparak ayrıldığını bu şekilde bir kaç ay kullanıldığını ve kaza anında çatlağın kırığa dönüştüğünü ve pimin 3 noktadan tutulurken ansızın 2 noktaya düştüğünü tespit etti. Pompanın kaynaklarını ve çatlakların zamanında tespitini yapmayan firmanın bakım sorumlusunu veya yetkilisini sorumlu tuttu.


   
Anahtar Kelimeler : tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı